
Pojęcie flawonoidów
Flawonoidy to związki naturalnie występujące w roślinach, wykazujące duże działanie prozdrowotne. Odnaleźć je też możemy w konopiach. Są swego rodzaju przeciwutleniaczami i wykazują działanie ochronne przed owadami, grzybami i szkodliwym promieniowaniem UV. Zawarte w diecie człowieka flawonoidy, są oczywiście bogatym źródłem dobrych składników, jakich potrzebuje nasz organizm. Odwołując się do właściwości terpen i terpenoidów, które odpowiadają za smak i aromat, to flawonoidy odpowiadają za kolor roślin.
Właściwości flawonoidów
Właściwości flawonoidów różnią się oczywiście ze względu na ich rodzaj. Wyróżnić możemy tutaj m. in. działanie antyoksydacyjne, ponieważ jak wiadomo, są silnymi przeciwutleniaczami, stąd niszczą wolne rodniki i eliminują stres oksydacyjny. Działanie przeciwzapalne i antybakteryjne, to także właściwości, jakimi potrafią się wykazać. W szybkim tempie potrafią niszczyć stan zapalny występujący w organizmie na skutek rozpoczynających się chorób, obecności drobnoustrojów, toksyn, grzybów czy pasożytów. Ich obecność w organizmie, może też uchronić go przed różnymi alergenami, występującymi sezonowo. W skuteczny sposób usuwają je z organizmu i usprawniają działanie metabolizmu. Ciekawym działaniem są także umiejętność usprawniania pamięci, utrzymywanie dobrego wzroku czy ochrona przed poważnymi chorobami jak Parkinson lub Alzheimer- zwane neuroprotekcyjnością. Odnajdziemy w nich także właściwości, które pozwalają na ochronę przed depresją czy lękami, przed wystąpieniem cukrzycy, miażdżycy ale także dostrzeżemy wszelkiego rodzaju właściwości łagodzące, przy występowaniu bólu.
Gdzie możemy znaleźć występowanie flawonoidów ?
Flawonoidy występują we wszystkich świeżych warzywach i owocach, ziołach, gorzkiej czekoladzie, miodzie, a nawet w herbacie i kawie. Istotne znaczenie ma tu słowo ,,świeże”, ponieważ im produkty są świeższe, tym ilość flawonoidów jest większa. Stąd też jak nie trudno się domyśleć, zdrowa dieta dostarczy ich naszemu organizmowi bardzo dużo. Uważa się, że im więcej będziemy ich spożywać, tym lepiej dla nas, jednak w przypadku dodatkowego suplementowania się witaminami, warto zwrócić uwagę na ich spożywaną ilość, tak aby nie dało nam to efektu odwrotnego do oczekiwanych. Oczywiście odpowiednia przyswajalna dawka dostarczanych flawonoidów, bezie indywidualna do jednostki, każdy z nas ma inną przyswajalność witaminową, mikroelementów i fitozwiazków takich jak flawony i terpeny.
Co jeszcze warto wiedzieć o flawonoidach?
Że jest ich w konopiach może nawet kilka tysięcy oraz że są najliczniejszą obok terpenów grupą fitozwiązków. Świat nauki nadal ma przed sobą całe uniwersum badań nad ich zastosowaniem i właściwościami, ale już dzisiaj wiemy że ich obecność w diecie sprzyja zdrowiu człowieka.